7c

203 svar till “7c

  1. Hilding Lindberg

    Idag så läste jag några kapitel i mangan ‘Berserk’. Det hände inte jätte mycket, jag läste ju inte så länge. Men det betyder inte at något intressant inte hände.

    Det som hände var att Guts lyckades lista ut att Rosine hade använt en Behelit för att offra sina föräldrar och bli en elva. Rosine com sedan ner till dom och tog iväg Jill, men Guts lyckades hugga av den del av hennes vinge. Guts försökte följa efter Rosine men det var svårt eftersom att Rosine kunde flyga medans Guts inte kunde göra det så han behövde följa efter Rosine från marken. Han blev uppehåld av några monster men hand lyckades besegra dem. Vid byn så begravde byborna barnen som hade dött några kapitel tillbaks och det sista som hände var att de heliga kedje riddarna kom fram till byn.

    Det ända jag hoppas på just nu är att guts inte dör.

    Det jag tycket mest om var Gut’s conversation med Jill där Guts listade ut att Rosine had offrat sina föräldrar för att bli en elva, scenen hade riktig kraft och satte plats för det som hände därefter på ett väldigt väll fungerande sätt.

    Nästa gång så ska jag läsa några fler kapitel, eftersom att väldigt många frågor redan har besvarats så är det svårt att undra något, men jag ser ändå fram emot att läsa mer.

    • Johanna Ekström

      Hej Hilding! Tack för ditt inlägg och vad roligt att läsa. Själv har jag inte läst så mycket manga men blir sugen när du skriver om det. Jag gillar däremot serier och bildbaserade böcker – tycker t.ex. mycket om boken ”Mitt år av längtan” som jag tipsar dig om!
      /Johanna

  2. Sara Miolin

    Jag läser ”Den viskande dödskallen” och är på sid 260.
    Idag hann jag bara läsa 13 sidor men under dessa få sidor hände ändå ganska mycket. Huvudpersonerna tog sig in i ett hemsökt hus för att hitta ledtrådar om fallet om Bickerstaff och den mystiska spegeln. Huset visade inte några tydliga tecken på att där fanns spöken men när Lucy gick in i Bickerstaffs arbetsrum inbillade hon sig att både George och Lockwood var där med henne, trots att de stannat utanför.

    Då de inte än är klara med att utforska det mystiska arbetsrummet så vill jag gärna veta vad som händer och om arbetsrummet på något sätt är hemsökt efter allt som hänt där. Jag hoppas att alla går ut från huset levande och att de hittar bra ledtrådar åt deras utredning av fallet så att det löser det innan Kipps.

    • Johanna Ekström

      Hej SAra! Tack för inlägget. Det låter väldigt spännande, jag har inte läst den. Men kommer direkt att tänka på Magnus Nordins ”Hemsökta” (Han var och berättade om den för åttorna förra veckan) och den verkar så spännande och bra, också den om ett hemsökt hus som två tjejer ska passa över sommaren. /Johanna

  3. Johanna-Louise

    Idag har jag läst ungefär 40 sidor. Under dess sidorna händer det en hel del. Huvepärsonen Lina blev inlåst av sin styv pappa på rummet. Medan hennes vänner va ute och fyrade att de hade sommar lov. Men på fästen händ en del saker hänt som inte skulle hända och jag tror inte Lina blir glad. Nästa dag undrade alla var Lina hade blivit av och läraren sa att hon säkert va sjuk.

    Jag undrar verkligen var Lina är och om hennes kompisar kommer göra någonting för att hitta henne.

    Nästa gång ska jag läsa minst 30 sidor och jag ska ta reda på hur Lina reagerar när hon får vetta vad som hände på festen.

    • Johanna Ekström

      Hej Johanna-louise! Tack för ditt inlägg. Verkar vara en väldigt spännande bok, vad heter den? Jag har bestämt inte läst den! /Johanna

  4. Daniel

    Idag på mentorstiden så har jag läst 27 sidor i min bok som heter ”Roliga Fakta och Otroliga myter om djur” av Paul Mason. Det jag läste handlade om ganska kända myter om olika djurarter som många fortfarande tror på. Idag så läste jag om Daggmaskar,Humlor,Kräftor,Hundår,Huvudlösa hönor,Ormgift,Kalkoners intelligens,tigrars ränder,svälja spindlar,strutsars intelligens, vårtor på paddor,Alligator hypnos,Krokodil attacker, att åsnor ej är särskilt rädda för lejon, Lämlar som kastar sig ut för stup, att alla hundar har lite varg i sig och till sist att hyenor skrattar när de äter sina byten.

    Min sammanfattning av idag är att jag visste att de flesta av de här myterna inte var sanna men att jag inte visste vissa av de och de var fascinerande.

    • Johanna Ekström

      Hej Daniel! Alltid kul att lära sig lite nytt. Med tanke på vilka djur denna bok handlar om så undrar jag om du har läst Pax-serien? Där händer väldigt mycket läskiga saker och ormar och dylikt finns med. Den första heter Nidstången och om några månader kommer den åttonde delen som ska hete Vitormen, det finns alltså mycket att läsa och jag tror den skulle passa dig! /Johanna

  5. Livia

    Jag läser: Sju förtrollade kvällar av Mårten Sande´n.
    Idag läste jag ca 20 sidor. Under dessa sidor hände inte så mycket. Huvudkaraktären Buster tog med sig en kompis till biografen för att se en film. Först såg det inte ut som om bion var öppen, kompisen trodde då att Buster skojade med henne och skulle göra narr av henne. Plötsligt öppnar biografen och dom ser en film som Buster gillade.

    Jag undrar om Buster och hans nya kompis fortfarande kommer att vara kompisar trots att dom är så olika och gillar olika saker. Till nästa gång hoppas jag också få reda på om hur det kommer gå för Buster i destriktsmästarskapen

    • Johanna Ekström

      Hej Livia! Jag tycker faktiskt riktigt mycket om denna boken. Till en början kanske det kan tyckas som att det inte händer så mycket, men det händer mer än en tror bakom kulisserna. Den kommer bli spännande! Vad ska du läsa härnäst? Lena Ollmarks böcker om firnbarnen är ett spännande tips annars. /Johanna

  6. isac

    Jag har läst en liten bit av Flykten från den brinnande staden. Hittills har boken handlat om en gamla kvinnas barndom och att i hennes barn dom träffade hon en elefant i sin trägård. Jag skulle ge denna boken i betyg 5/10 så långt.

    • Johanna Ekström

      Hej Isac! Tack för inlägget. Hoppas den får högre poäng när du läst klart, Morpurgo är verkligen en favoritförfattare. Min favorit med honom är nog ”Min vän skuggan” – har du läst den? Annars ett tips! /Johanna

  7. Johan

    Idag har jag läst ungefär 35 sidor i boken Gast djävulspantern. På dessa sidor hände typ bara en sak. Det började med att Tom och Elenna gick ner till ett berg med tunnlar (de hade varit där innan i första ”säsongen”), men där så mötte de några gamla vänner som sedan skulle hjälpa dem att skaffa oljelampor men då behövde Tom och Elenna gå till byn. Och där så blev de förrådda av byn och de blev instängda i ett litet hus.

    Jag tycker att det är tråkigt att Adam Blade bara skriver samma sak hela tiden om och om igen: Prolog (någon blir mördad av en best), Tom och Elenna snackar om det som hände i förra boken, Tom och Elenna snackar vidare om nästa best och om vad de kommer få för pris av att besegra besten, de sticker till besten(kan få ett eller två problem på vägen, cirka 15 sidor), besten besegras och de får sitt pris.

    Jag ger boken än så länge 2/5

    • Johanna Ekström

      Hej Johan! Tack för inlägget. Jag har faktiskt inte läst Blade-böckerna alls, men det är ju trist om den känns tråkig. Jag skulle rekommendera Pax-serien för dig annars. Riktigt spännande och en lång serie. Första heter Nidstången, eller har du redan läst? /Johanna

  8. Hamza Halimah 03c Fäladsgården

    Idag läste jag en ny bok som heter Pax gasten. När jag först såg boken tänkte jag den måste passa mig eftersom jag gillar spännande böcker.
    Jag blev intresserad av att läsa boken eftersom boken är spännande och intressant. Nästa gång jag läser boken ska jag tänka på att läsa långsammare och läsa mer eftersom boken var bra.

    • Johanna Ekström

      Hej Hamza! Pax-serien är riktigt bra, men den boken du har är del 5 i serien så om du vill börja från början rekommenderar jag del 1 som heter Nidstången. En riktigt spännande serie som jag tror kommer falla dig i smaken! /Johanna

  9. Lovisa

    Jag har börjat läsa ” Den kvinnliga varulven”, Den handlar om att första kvinnlig varulv födds på 257 år och varulv rådet vill ha henne. Just nu är hon på flykt och bor i en bunker. Då och då åker hon och handlar, men hon måste vara försiktig.

    Jag blev intresserad av hur hon kommer lösa detta, om hon någonsin kommer slutas jagas av rådets.

    Jag ger början av denna bok 8/10

    • Johanna Ekström

      Hej Lovisa! Wow, det låter spännande. Jag har inte läst men blir verkligen sugen. Har du några andra varulvsböcker att tipsa om?
      Har du läst Zombiefeber av Kristina Ohlsson t.ex? Så spännande! /Johanna

  10. Ram S

    jag läser en bok som heter Ingen vanlig dag av Zoe Whittall. Där jag slutade sist så var det så att en kvinna som heter missy som har ett barn och en man när hon jobbade kom en tjuv och ville ha pengar. Tjuven hade en pistol riktad mot dom men då så ser dom en polis utanför så istället för att missy skulle skrika hjälp hjälpte hon tjuven att komma undan.

    en sak jag undrar över är varför hon hjälpte tjuven.

    • Johanna Ekström

      Hej Ram! Tack för inlägget och hoppas du får svar på frågan när du läser mer. Jag har inte läst denna bok men blir absolut sugen. En annan bok om tjuvar som jag gillar är ”En tjuv i huset”, spännande och lättläst, det får bli mitt tips till dig! /Johanna

  11. Simon

    idag läste jag några sidor ur boken ”EXTRA en ängel har landat” (som jag trodde var en annan bok när jag lånade den :P). Den handlar om att huvudpersonen ser en ängel landa på jorden som heter Extra. Extra börjar på huvudpersonens skola och de blir kompisar. Än så länge så får boken 5/10 i betyg. Det jag blev förvånad över när jag läste var att huvudpersonens farmor hade varit med i världsmästerskapen i poker. En sak som jag undrar över är om huvudpersonen är en tjej, kille eller något annat. Det kanske står i texten, man jag har inte sätt det. Nästa gång jag läser ska jag försöka att leta efter ledtrådar som tyder på det jag undrar.

    • Johanna Ekström

      Hej Simon! Tack för inlägget! Frågan är ju bara då om du har läst de andra böckerna i Extra-serien? Den första heter ”En morgon stod hon bara där” – jag har inte läst alla i den serien men Per Nilsson var (och är fortf) en av mina absoluta favoritförfattare. När jag var i er ålder läste jag allt – och vill därför rekommendera mina favorit – Korpens sång. Den har allt, spänning, mystik, vänskap, deckar-aktigt, fantasy-inslag och kärlek. Läs den! /Johanna

  12. Oscar Åkerman

    Jag har läst Diary of a wimpy kid ”dog day”. Det är en bok på engelska som jag tyckte var bra. Den handlar om Greg Heffley som skriver i sin dagbok om vad som händer i hans liv. I just denna boken skriver han om sin sommar där han får ett problem efter ett annat. Jag tyckte att boken var rolig men också annorlunda. Det är mycket bilder och inte så mycket text på de olika sidorna och det gör den lättare att läsa även om det inte nödvändigtvis är mindre text. Jag skulle ge boken 4 av 5 i betyg.

  13. Henok Birara

    Henok
    bocken va bra! den heter fotbollsstjärnor 2015
    den handlar om fotbollsspelare
    jag har läst om de jag tycker om

    • Johanna Ekström

      Hej Henok! Vad roligt att du gillar boken, och fotboll. Igår la jag fram massa nya fotbollsböcker som t.ex världens bästa fotbollsspelare, både kvinnliga och manliga. De ligger på ett speciellt bord i biblioteket. Välkommen in till bibblan och låna! /Johanna

  14. Selma

    Boken jag har läst heter Avblattefieringsprocessen och är skriven av Zulmir Becevic. Boken handlar om en kille som heter Alen Zivkovic som bor hos en fosterfamilj eftersom hans pappa sitter i fängelset. Partiet som styr i Sverige är väldigt högerinriktat och vill fram med ”svenskheten” i Sverige. Därför måste Alen gå igenom en avblattefieringsprocess som gör honom svensk.
    Partiet sätter upp mål för Alen så att han kan hitta svenskheten inom sig. Detta är något Alen inte vill göra och uppfyller inte målen som partiet satt på honom.

    Själv tycker jag att målen partiet satte upp på Alen var alldeles för hårda. Min åsikt är att man ska sätta upp mål för sig själv, eftersom man själv är den som vet bäst om sig själv och vet vad man klarar av.

    • Ann

      Jag håller naturligtvis med dig om att Partiets mål för Alen var alldeles för hårda och också felaktiga eftersom de inte själva visste vad de skulle leda till. Däremot är jag inte alltid säker på att det alltid är ens egna mål som fungerar bäst, jag tror att det kan vara olika från person till person. Ibland ser man hinder för sin egen utveckling och går inte vidare för att ”man inte kan”, och då kan det vara bra att någon annan kommer in och tror på ens förmåga och puttar en vidare lite. Känner du igen den beskrivningen lite grann?

  15. Melvin Sellers

    Jag har läst boken ”Uttagningen” av Maths Claesson. Den handlar om en pojke som heter Linux som mer än allt annat vill bli en rymdpilot. Linux får F på slutprovet i matte och tvingas därför att plugga matte under sommarlovet av sin pappa. Han gör det inte så bra och struntar i det ganska ofta. Helt plötsligt får han reda på att det finns en uttagning för att bli Sveriges rymdambassadör men problemet är att man måste ha minst C i matte för att kunna vinna. Detta är Linux enda chans att komma ut i rymden och förverkliga hans dröm och det motiverar honom väldigt. Han börjar jobba på mycket bättre och sväljer till och med sin stolthet för att ta hjälp av en ovän.

    Jag känner igen mig i detta, jag har också haft mål som varit svåra att uppnå för att jag inte har hittat motivationen vilket har lett till att jag inte har gjort mitt bästa eller inte försökt tillräckligt. Det är viktigt att ha en anledning, bra motivation. Det gör målet mycket lättare att nå och svårigheterna du måste ta dig igenom för att nå målet mycket färre och mindre.

    Jag tycker att Linux mål är ganska orealistiskt, för att klara det måste han höja sitt betyg 3 steg och ta igen ungefär 4 terminer matte. Det gör man inte på några veckor, särskilt inte när man även gör tid för att hänga med kompisar och delta i en uttagning för att bli rymdambassadör.

    • Ann

      Klokt att koppla din egen verklighet till boken och jämföra sättet att planera för att klara sina mål. Jag kan förstå att du tycker målet i boken känns orealistiskt. Är det det som har varit problemet med dina egna mål, eller är det att de har formulerats utifrån, av någon annan? Tror du att det är lättare att bocka av mål som andra människor sätter åt en (som en PT, ungefär) eller att klara mål man har hittat inom sig själv?

  16. Anna H

    Jag har läst boken Uttagningen av Maths Claesson. Huvudpersonen heter Linux som har ett mål om att bli rymdpilot. För att sträva mot målet och uttagningen till det, jobbar han hela sommarlovet för att få godkänt i matte då han tidigare hade blivit underkänd på ett prov. Jag känner igen att plugga mycket inför prov som jag verkligen vill klara, likt när jag stävar efter ett bättre idrottsresultat och gör mitt bästa.

    • Ann

      Jag gillar just detta med er läsning; att ni ser likheter och teman som hänger ihop. Vi har kommit en bra bit på väg när man kan sväva ovanför texten och se vad det övergripande temat är.

  17. Lisa

    Jag har läst boken ”Linux, Uttagningen” skriven av Maths Claesson.
    Boken handlar om en kille som heter Linux. Hans största dröm är nästintill omöjlig; att bli en rymdpilot. Hans pappa stödjer inte honom till hundra procent, kompisen Elvira stöttar honom men kompisen Atlas tycker att hans dröm är löjlig, ”Man behöver ju vara bra på matte för det vet du väl?”. Linux har tyvärr problem med matten och fick F på slutprovet. Han behöver minst höja sig till ett C för att i alla fall ha en chans att bli en rymdambassadör.
    När Elvira sedan hör talas om att det finns en uttagning i staden där han bor där två stycken blir utvalda till att bli rymdambassadörer berättar hon genast det för Linux. Han får inte sin pappas tillstånd till att komma till den första uttagningen men det gör Linux ändå. Där träffar han en stor skara andra ungdomar som strävar efter samma mål; att bli rymdpilot. Trots att Linux inte är den ända med detta mål genomför han den första uttagningen och går vidare till nästa uttagning. Nu har han inte lika många hinder att övervinna; först att klara omprovet med minst ett C och sedan klara alla uttagningar.

    Linux har satt upp ett mål som han gör i princip allt för att nå. Trots att matten är en av de saker som han tycker är tråkigast och svårast krävs det även där mycket jobb. Hans pappa ser till att han sitter och räknar matte varje dag under sommarlovet så att han kan klara provet.
    Jag tycker att hans dröm är ganska realistisk. Att man drömmer om att få den framtid man vill ha är ju vanligt. Att han drömmer om rymden är ju även det realistiskt, eftersom han har sedan tidigare kunskap och intresse för det. Det krävs ju mycket för honom att nå sitt mål och mycket att offra, men så länge man verkligen vill så är det värt det.

    • Ann

      Roligt att läsa att du har in olika aspekter med det här med att sätta upp mål; också motstånd utifrån. Det känns som den här uppgiften är givande just för att få till ett helikopterperspektiv.

  18. Hanna

    Jag har läst boken ”Only väg is upp” av Emmy Abrahamson
    Boken handlar om en tjej som heter Filippa. Hon drömmer om att flytta till London och gå på The Royal Drama School där. Efter att ha hyrt en lägenhet av en minst sagt läskig hyresvärd där tar hon sedan en provspelning på skolan och går sedan vidare till 2:a och 3:e provspelning. I slutet kommer hon tillslut in efter att ha kämpat för sitt mål. Det är coolt att hon uppfyllde sina drömmar och att hon inte gav upp när det kom motgångar. Jag blev väldigt motiverad när jag läste boken och jag kan verkligen känna igen mig i hennes tankar.

    • Ann

      Fantastiskt att en bok får den effekten på en, det är ju då böcker är som bäst, helt utan verklighetens begränsningar! Roligt att böckerna har så pass olika teman!

  19. Hani

    jag ska skriva om avblattefieringsprocessen. Alen får mål som någon annan redan har satt. Vissa mål är omöjliga att nå. Vissa mål är att han måste ändra sitt utseende för att bli svensk. Det målet är bara sjukt och att man inte kan se ut hur man vill för att vara svensk osv… Det är riktigt svårt att nå mål som någon har satt för dig. Dom vet inte hur du fungerar och vad du kan klara.
    Jag brukar sätta mål efter att bli bäst på olika saker. Det brukar vara det stora målet. Men när när jag vill komma till målet så brukar jag ha små mål att nå till det stora. Tex jag vill bli värdens bästa fotbolls spelare. Men för att komma till målet så har jag minde mål som att typ bli bättre på pass osv… Målen kan jag oftast inte nå men dem små måne är viktigaste om det är dom som utvecklar en mest när det gäller att bli bra på det du gillar.

    • Ann

      Jag tror alla som har det här med målbilder och idrottspsykologi som yrke skulle hålla med dig om att det inte finns något bättre sätt att arbeta med mål än att just dela upp dem i delmål. Roligt att du tänkte på det utifrån den här boken, tycker jag.

  20. Andreas Papaspiropoulos

    Vi har haft högläsning på boken ”Avblattefieringsprocessen” skriven av Zulmir Becevic. Boken handlar om Alen Zivkovic som bor hos en stödfamilj eftersom hans pappa sitter i fängelset. Det styrande politiska partiet är extremt högerinriktat och väldigt främlingsfientligt. De vill ”rena” Sverige och ”svenskheten” och Alen måste därför genomgå en avblattefieringsprocess som ska göra honom ”svenskare”. Han träffar en kvinna som heter Anita då och då, för att diskutera hur det går med processen. Hans ”avblattefierare” heter Karl-Olof och det är han som ska försvenska Alen. Men Alen blir efterlyst efter att ha slagit sin avblattefierare och tas snart fast för att föras till ett avblattefieringskollo ute i skogen med andra som gjort liknande saker. I slutet blir han räddad av några vänner och flyr ifrån Sverige på väg till Danmark och sedan vidare till Bosnien där hans pappa är på väg då hans Svenska medborgarskap tagits ifrån honom.
    Jag tyckte boken var bra men i slutet blev den smått långtråkig och det kändes som om den aldrig skulle ta slut. Jag känner inte alls igen mig i situationen som Alen befinner sig i. Den var väldigt extrem och det var en ganska udda bok. Men den var ändå bra. Jag ger den 7/10

    • Andreas Papaspiropoulos

      Målen Alen var tvungen att uppnå var ganska omöjliga och jag hade inte själv kunnat klara dem så väl i hans situation som i min egen. Det känns bara som ord de säger fast de har ingen betydelse. De vill att han ska misslyckas så de ska kunna göra som de gjorde med hans pappa.

      • Ann

        Spännande att tänka efter hur man själv hade reagerat i en liknande situation. Vi har ju fiktion just till detta; att utveckla vår empatiska förmåga och bredda vår verklighetsuppfattning genom att ta in andras erfarenheter. Jag håller med om att det verkar svårt att arbeta mot mål som är designade för att man ska misslyckas…

  21. Abraham vyamungu =)

    Jag har läst en bok med klassen som heter avblattefierings-processen som handlar om en pojke som heter Alan och han var ett barn som fick svenska för att hans pappa är i fängelse han är egentligen en bosnisk barn men blev ifråntagen av svenskarna och gav han en ny familj. Sen så bodde han med den svenska familjen han inte han gillade. Han var en typisk kille som var tuff och skojade med läraren och busade jämt och et parti som hette partiet och dom har ett projekt som heter avblattefieringsprocessen och Alan hamnade där han träffade en tjej som hette Melinda och dom blev kära och blev ihop och sen råkade Alan stjäla familje vapnet och hamnade påavblattefieringskollo och sedan kom Melinda och hans syster Wilma och räddade Alan och hans vän och dom var på väg till danmark och till bosnien
    boken var bra jag ger den 7/10

    • Ann

      Hur skulle du säga att den här boken har med att sätta mål att göra? Omgivningen och Alen har ju ganska olika mål för honom och hans framtid? Kan du känna igen dig något i det här med hur man planerar och andra planerar åt en?

  22. Sara

    Jag läser Jag ger dig solen av Jandy Nelson.
    Jude och hennes tvillingbror Noah är helt olika, men ändå bästa vänner. Båda ansöker till en artist skola fast Noah är den enda som egentligen vill gå där, när Jude blir den som kommer in på skolan slutar Noah helt med sin dröm. Tre år senare pratar inte tvillingarna längre efter att mammans död splittrat familjen och Jude verkar vara den enda som förstår att dem behöver varandra och försöker återfå kontakten med sin bror. Judes mål är att inte ha en splittrad familj.

    • Ann

      Känner du själv igen dig i någon situation i boken? Hur tänker du själv kring mål och de mål som ens omgivning kan ha för en? Kan det vara så att ett tävlingsmoment sporrar en eller är det snarare så att det kan göra att det riktiga målet hamnar i skymundan?

  23. Lovisa

    Jag har läst proffsdrömmar av Mattias Göransson.
    Johan i boken som är huvudrollen har sin egen pappa som tränare i laget. Många i laget och både föräldrar tycker att Johnny (tränaren) är för hård. Johnny sätter för höga krav på dessa 15 åringar. Dom Tränar alldedes för många gånger i veckan och har för mycket press. Men lagets mål är att få vara med i Gothia cup. Efter att ha gått igenom mycket tuffa saker så åker dom tillslut till Göteborg och spelar i Gothia cup. Dom får spela många matcher och kämpa hela tiden. Äntligen går dom till final!
    Dom kämpar och ger inte upp tills motståndarna gör mål och dom förstår att dom kommer komma på en andra plats. Så blir det.
    Dom slutar på en andra plats och dom är ganska besvikna.
    Men en andra plats är aldrig fel.
    Jag tycker att deras mål har uppfyllt ganska bra! dom vann inte men dom kom tvåa jallafall!
    Jag tycker att laget har kämpat och slitit och gjort vad dom kan även vid svåra och tuffa tillfällen.
    Jag tycker att denna boken speglat mig själv ganska mycket.
    Boken var bra men lite långtråkig ibland. 🙂

    • Ann

      Vilken god analys av just målbilderna i laget och att de kan var olika från person till person. Du är på väg mot något spännande i slutet också tycker jag när du börjar jämföra med dig själv. På vilket sätt speglar boken dig? Hur arbetar du med dina mål, och är det skillnad på skolmål och träningsmål?

  24. Mario

    Jag har läst drömmen den handlar om Daniel en kille som får en chans att börja spela i Romas fotbolls lag. Men när han ska lägga straffen som avgör matchen och om han blir antagen till Roma FC så missar han straffen. Och Daniel blir jätte frustrerad och arg så han går in på youtube och kollar på en massa olika fotbolls stjärnor som har missat straffar och efter det så är Daniel inte så arg och frustrerad längre.

    • Ann

      Den kan väl inte sluta där, boken? Vad händer sedan? Det känns som en spännande bok! Kan du känna igen dig i Daniels frustration? Finns det situationer där du sätter upp delmål och mål och sedan arbetar med dem på olika sätt? Skiljer det sig åt mellan musiken och skolan, till exempel?

  25. Rasmus Nilsson

    jag har läst avblattifieringsprocessen som skrevs av Zulmir Becevic

    huvudpersonen allen försöker bli helsvänsk. Detta är hanns mål i livet. Men sen kommer det massa hinder som en avblattifierare. Det ett svårt att någon annan säter målen i livet som allen blev han vill inte gå i avblaifieringsprosesen. Skälv är det änklare att sätta dom skälv så man gör det man vill skälv.

    • Ann

      Hur ser omgivningens mål för Alen ut? Är det någon skillnad mellan de olika vuxna som omger honom? Vilken typ av mål sätter du för dig själv, och vilka sätter de vuxna i din omgivning åt dig? Är det skillnad på hur lätt det är att uppnå sina egna och andras mål?

  26. jakob leisvik

    Jag har läst boken: Jag är Zlatan Ibrahimović. Huvudpersonen är Zlatan Ibrahimović. Zlatan (uppfattade jag det som) planerade inte riktigt sitt liv han bara körde på, hans egentliga mål var ju att bli bäst i världen och spela i bra lag, jag vet inte riktigt vad mina mål är jag är lite osäker på vad jag vill göra i framtiden, men alla har ju mål, två av mina är att få bra betyg och göra läxorna.

    • Ann

      Känns det som om du är lite ung för att ha långsiktiga mål för hela livet och som om det mest blir mål som kan klaras av under en termin? Tänker du ibland längre än så och finns det någon i din omgivning som hjälper dig att tänka på hela livet? Känns det pressande att behöva ha långsiktiga mål?

  27. Anna

    Jag har läst boken Karisma av Arne Svingen. Den handlar om två tjejer, Pia och Charlotte, som är bästisar. De gör egna låtar och drömmer om att bli största popgruppen i världen. De anmäler sig till en talangjakt på skolan för att vinna en inspelning i en riktig studio. Det går inte direkt som de hade tänkt och de kommer nästan sist. Tillslut blir drömmen verklighet och deras liv förändras föralltid. Men hur mycket är det egentligen värt att vara känd?

    • Ann

      Upplever du att målet med kändisskap är deras eget mål? Kommer det målet kanske utifrån? Tror du att ungdomar tänker mycket på att få bekräftelse och att känna sig lyckade, eller är det något som främst vuxna sätter som ett mål för ett bra liv? Kan mål smitta av sig, kanske?

  28. Josefine

    Jag läste boken ”avblattefierings procesen”
    Boken är skriven av Zulmir Becevic
    Det handlar om Alen, huvudkaraktären. Det nya partiet som tar över Svergie villl att Alen ska avblattefieras. Dom sätter upp mål för Alen att han ska bli Svensk, han ska hitta svenskheten inom sig. Det är nått Alen inte vill och inte kan. Han kan inte uppfylla deras mål. Deras krav är för höga och enligt mig och säkert många fler, helt sjuka.
    När jag sätter upp mål, sätter jag upp delmål, sätter man upp ett ända stort mål, sätter man för stora krav på en själv vilket kan tynga ner en om man inte kan uppfylla dom sen. Jag har själv aldrig varit med om ett mål som jag inte kan uppfylla, eller där nån satt för höga krav på mig som jag inte kunnat nå upp till, eller iallafall inte av vad jag kan komma på.

    • Ann

      Vilken god analys av hur Alens mål ser ut och vad det är som gör dem omöjliga att nå upp till. Tror du att han har egna mål för hurdan han vill bli? Roligt att du har kopplat det till din egen verklighet och hur du själv tänker kring mål, också. Jag tror som du att delmål är mycket viktiga om man ska komma i hamn ned de stora målen i livet. Skönt att ingen pressar dig till omöjligheter!

  29. Miranda

    Vi har med klassen läst ”avblattefieringsprocessen” av Zulmir Becevic

    I den här boken sätter någon annan upp mål för huvudpersonen Alen, och i just det här fallet är det förmodligen inga mål de vill att Alen ska lyckas med. De är så konstiga och omöjliga att den enda tanken bakom skulle kunna vara att han skulle misslyckas så att de kan sätta dit honom.

    Men även om målen kanske hade varit möjliga att uppnå för någon kanske de inte hade varit det för Alen. När andra sätter upp mål för en blir det oftast så att de utgår från sina egna erfarenheter. Ett mål måste anpassas efter en dem. Men en annan individ kanske inte kan uppnå dessa målen. Jag menar låt oss prata om betygssystemet, här gäller samma mål för alla individer, trots att vi alla lever under olika förutsättningar. Vissa kan uppnå de höga betygen, alltså nå sitt mål, men alla kan inte det, trots att de kanske kämpar lika hårt, och det beror på att målen, alltså betygskriterierna, inte är anpassade efter dem. Man måste själv få vara med och påverka sina mål för att lyckas.
    #Nohatepåbetygssystemet #OKlitehatekanske

    • Ann

      Det är roligt att se just dig göra den här kopplingen till betygssystemet, och visst har du rätt i att det är mål som kommer uppifrån och åtminstone från början inte är anpassade efter de individer som förväntas nå dem. De anpassningarna ska ju vi lärare försöka oss på att få till. Hur känner du själv att du hanterar mål som kommer utifrån?

  30. Andy Essén

    Jag läste boken ”Som Zlatan fast bättre”
    Huvudpersonen Simons mål var att bli lika stor, till och med större.
    Simons sätt att nå målet är att träna väldigt hårt, och ha en diet.
    Denna dieten var inte så hälsosam utan han blev undernärd och började svimma regulärt. Lite senare diagnosticerades han med Anorexia. Och hans dröm kunde inte uppfyllas.

    Om jag hade varit i den situationen så hade jag ätit bättre, och inte haft en så sträng diet. Då jag inte hade blivit undernärd.

    • Ann

      Jag tror att du kanske tänker målet väldigt bokstavligt här. Det är kanske så att man ser olika mål som olika viktiga i livet och de får därför olika stor plats i ens liv. Har du inte själv arbetat mot ett mål och känt att det arbetet har trängt undan andra saker i livet som du brukat göra annars? Det gäller kanske att balansera sin strävan så att man blir utmanad men inte knäcker sig.

  31. zaka

    nästan som zlatan lykas bli som zlatan med hårt arbete och trana myke på fotboll det var de viktigasde för honom

    • Ann

      Finns det något liknande som du känner att du själv skulle kunna lägga ner hårt jobb och mycket tid på? Hur går tankarna kring dina egna mål i livet? Går de att jämföra med hur Zlatan tänker?

  32. Simon Ringupp

    Jag har läst I skuggan av san siro
    Det är en självbiografi av Martin Bengtsson.
    Hans mål var att bli fotbollsproffs redan från att han var 9 år. Han tränar enormt mot att nå detta målet.

    Jag själv kanske har drömt om att bli fotbollsproffs men aldrig haft det som ett mål jag tränar mot att nå.

    • Ann

      Finns det andra mål i livet än just fotbollsmål? Hur tänker du överlag kring mål och och delmål och att peppa och inspirera sig själv? Finns det någon i din omgivning som hjälper dig att sätta mål och hur skiljer de sig från de mål som du sätter för dig själv?

  33. zaka

    nästan som zlatan var spenande lärorikt
    i slutet bliv han zlatan

  34. Anna H

    Jag läser boken ”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg. Jag ska skriva en ”Text och tanke”.

    ”Pappa avskydde vintern. Mörkret och kylan tyngde. Han frös som en hund. Det var svårare att ta sig fram på morgnarna, det hände att vi cyklade omkull. Snön och isen på cykelsadeln tog han bort så gott han kunde med bara händerna, sedan satte han sig och lät med ett klagoljud resten av isen smälta under honom.”

    Jag kan känna igen mig precis. Cykla omkull på grund av snö och is. Jag huttrar flera gånger om dagen; jag fryser som en hund. Att inte få av all snö och is från sadeln är han inte ensam om. Allt detta förutom den första meningen i citatet känner jag igen mig i; jag avskyr inte vintern.

    • Ann

      Roligt med ett citat som visar en så konkret situation som är otroligt lätt att känna igen sig i, oavsett hur många år som går, på något sätt. Jag känner också igen mig i att tvingas cykla trots att världen och kroppen skriker att det är vansinne, och att det känns som ett sätt att röra sig som egentligen inte är anpassat efetr våra breddgrader på vintern.

  35. Melvin Sellers

    Jag har läst ”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg och jag har skrivit en text och tanke.

    ”När pappa drack blev inte världen vacker och människor åtråvärda. Tillvaron blev fulare och idioterna mångdubblades. Enda sättet att råda bot på eländet var att dricka ännu mer.”

    Jag valde denna delen för att det är ganska hemskt att en liten flicka måste växa upp ensam med en pappa som dricker så pass mycket och knappt slösar pengar på något annat. Ändå älskar barnet sin pappa och de håller ihop under största delen av hennes uppväxt. När hon blir lite äldre glider de ifrån varandra mer och mer slutar göra vissa saker tillsammans. När hon sedan flyttar hemifrån blir besöken hos pappan färre och färre. Detta tycker jag är ganska sorgligt.

    • Ann

      Boken och relationen mellan huvudpersonerna är ju väldigt dubbel. Pappans förmåga att var förälder är ju långt sämre än hans vilja att vara det, på något sätt. Jag håller med om att det känns sorgligt, och att citatet skildrar hans fångenskap i omständigheterna på ett träffande sätt.

  36. Kasper

    ”Jag var inte längre det där barnet som väntade på att pappa skulle öppna dörren till dagis, följde honom överallt i lägenheten och somnade på hans axel med ett stadigt grepp runt hans tumme.”

    Jag tror att författaren försökte att få detta som en övergång, från när hon var den lilla tjejen som var så beroende av pappan. Från då när dom bästisar och bundisar till att hon senare ville vara självständigare. Till tjejen som klarar sig själv, och inte vill ha någonting med pappan att göra.

    • Ann

      Snyggt att du har hittat ett ställe som kokar ner boken och relationen på något sätt. Det är gripande att se hur Åsas lojalitet inte pallar för alla ansträngningar den utsätts för och hur deras relation, åtminstone under en del av livet, på något sätt känns söndersmulad.

  37. jakob

    När pappa drack så blev inte världen vacker och människorna åtråvärda. Tillvaron blev fulare och idioterna mångdubblades. Enda sättet att råda bot på eländet var att dricka ännu mer.

    Detta fångar mig på det sättet att jag har aldrig varit med om alkoholproblem i min familj och jag tycker väldigt synd om barn som upplever händelser där föräldern dricker mycket och inte tar hänsyn till att hen har barn.

    Jag hade velat att barn som har det så här inte ska behöva uppleva sådant

    • Ann

      Boken skildrar inte pappan som ett monster, och det tycker jag att du fångar här. Han har fastnat i en ohållbar tillvaro, trots att han egentligen inte vill något annat än att det ska gå bra för Åsa. Jag håller med om att det kan vara ögonöppnande att läsa historier från en annan verklighet än ens egen.

  38. Abraham vyamungu =)

    Här är ett stycke från mig äger ingen ”Vi slutade säga bästisar och budisar om varandra men han frågade om Lena, dockan som sedan länge slutat vara min följeslagare och nu låg i lådan.
    –lever hon?
    –gör hon väl
    jag ryckte på axlarna. frågan gick inte att svara”
    Jag valde denna slumpmässig! Men jag tyckte den var fin och att dockan kan leva om man använder sin fantasi. Det är hur jag tycker om denna stycke.

    • Ann

      Åsa hänvisas i boken väldigt mycket till sig själv och vad hon kan göra med sin fantasi eftersom pappans sätt att vara isolerar dem från omgivningen på något sätt. Jag kan se att citatet kan skildra fantasin och också uppgivenheten.

  39. Josefin

    ”Om universium kunde pappa berätta att solen var en stjärna och att de flesta stjärnor var större än jorden. Han visste att USA:s huvudstad hette Washington och inte New york, som alla tror. På samma sätt visste han att Afrika är en kontinent av flera länder. Det finns inget som heter Amerika – det heter Nordamerika och Sydamerika. Pappa hade gått sex år i folkskolan och var långt ifrån allmänbildad”
    Detta påminner mig om att alla kan om dom vill. Det spelar inte roll vem som är smartast eller bäst på någonting. Alla är bra på nått, alla kan nått. Ingen är dummare än någon annan, smartare än någon annan. Även om man inte har dom bästa betygen eller har den bästa utbildningen eller om ens liv inte blev som man hade tänkt(som i denhär boken) så betyder det inte att man är dum eller inte har koll och grepp om någonting. Att pappan i den här boken inte var den lyckligaste och att han hade sina alkoholsproblem gör han inte att han är dum och inte har grepp eller kan någonting. Som många personer oftast tror, att personer oftast dömer en i förhand och blandar in ens intelligens och förknippar det hur eller vilken person man är.
    Så jag fastnade för den här meningen och fick väldigt mycket funderingar/ åsikter kring den.

    • Ann

      Vilka kloka insikter, och vilket intressant sätt att tänka om boken. Jag tycker också att de böcker som använder olika penslar och olika nyanser för att skildra personer som hela människor, med olika typer av styrkor och svagheter, är de bästa. Man behöver inte döma alla aspekter av en människa för att man tror att man känner personen; det är nyttigt att låta folk överraska en positivt!

  40. Mario

    (Mig äger ingen s.252)
    Han var besviken på vänsterpartiet också som inte fick ut något vettigt av samarbetet med socialdemokraterna. Men han gillade Gudrun Schyman.
    Det skrivs att hon dricker och det påstår hon själv med för den delen.
    Men jag tror inte att det är farligt med det. Hon ser ju i vart ut som nån ordinär grogghagga.

    Jag valde den här texten för att jag tyckte att det inte lät vettigt
    //Mario

    • Ann

      Jag tror det här citatet handlar om saker som hände för så länge sedan så ni inte vet vad det handlar om. Ibland sätter pappans språk också kämpar i hjulet för att man ska förstå. Jag förstår att du inte riktigt tyckte det lät vettigt eller förstod det. Fanns det något annat stycke i boken du tyckte bättre om?

  41. Anna

    Text & tanke – ur boken ”Mig äger ingen”

    ”När jag sa till pappa att jag fått jobb som brödpackare på Konsumbageriet tittade han på mig som om han inte hört rätt och ryckte sedan uppgivet på axlarna.
    -Det klart, någon ska väl göra det jobbet också.”
    Jag fastnade för denna biten för att jag tycker det var dumt sagt av hennes pappa. Man kan ju inte börja med världens bästa jobb. Man måste börja med något litet och sen kan man trappa upp mer och mer. Jag tycker att han istället borde blivit stolt över att hon fått ett jobb, även fast att det inte är det roligaste jobbet som man tjänar mest pengar på.

  42. Simon Ringupp

    Jag har läst mig äger ingen av Åsa Linderborg
    ”Pappas plånbok är stor som en handflata, svart och lätt böjd efter ett liv i bakfickan. Den har börjat ge efter lite i sömmarna och är tung, trots att den nästan är tom. ”

    Man hoppar in väldigt direkt in i deras situation då detta är det första som står i boken, man för veta att de är fattiga och har slitna saker för de inte har råd med särskilt mycket nytt.

    På grund av ordvalen låter det väldigt negativt men deras situation med just pengar är också väldigt negativ.

    Innehållet kanske inte är något positivt men som det står tycker jag är bra då man enkelt förstår deras situation och de är enkla ord, enkelt att förstå och det beskriver som sagt väldigt bra deras situation.

    • Ann

      Så snyggt att du har sett och uppskattat Lindeborgs sätt att ta mycket konkreta föremål och situationer och göra dem till en symbol eller ett tecken för något större i berättelse. Deras ekonomiska situation är, precis som du skriver, negativ, men egentligen kunde pappan kanske ha haft större användning av sin stora plånbok om det inte var så att pengarna på något sätt hade haft en tendens att försvinna och rulla ut genom de slitna sömmarna.

  43. Hanna

    Här är en ”text och tanke” av boken Allegiant av Veronica Roth.
    Kapitel 7 (s.43)
    Jag närmar mig klungan och när jag ser en lång falanglös flicka lyfta foten för att måtta ännu en spark mot honom, skriker jag Hallå där!
    Meningslöst. Sparken träffar den unge mannen i sidan oh han stönar och försöker vrida sig undan. Hallå! skriker jag igen och den här gången vänder sig flickan om. Hon är en bra bit längre än jag, säkert en och en halv decimeter, men jag är bara arg. Inte rädd. ”Flytta dig” säger jag. Gå bort från honom.

    Stycket tycker jag visade mycket på hur modig Tris är på flera olika sätt. Hon gick emellan bråket och stoppade det. Det visar också det vi pratat om i skolan. Mobbning och att våga gå emellan. Trots att Tris inte kände killen försvarade hon honom. Det visar att Tris inte bara vågar hoppa från byggnader, springa ikapp tåg och gömma sig för fiender. Hon är även osjälvisk och kan försvara främlingar. Det är en annan sorts modig. Den sidan av Tris gillar jag väldigt mycket.

    • Ann

      Jag gillar också Tris mycket, och jag tycker att det var roligt att du valde ett stycke ur en lite senare bok i serien. Hon är en förebild på många sätt, inte främst för sitt fysiska mod, utan precis som du också kommenterar för att hon står upp för de svagare, och för att hon följer sin egen röst trots att det finns många som försöker påverka henne. Roligt och inspirerande också att du gör kopplingar till hur vi arbetar med inkludering och mot mobbning på skolan. Böcker fungerar ju som allra bäst när de ger ytterligare en nyans åt hur man ser på verkligheten.

  44. Andy Essén

    Jag har läst Mig äger ingen av Åsa Linderborg
    ”Pappas plånbok är stor som en handflata, svart och lätt böjd efter ett liv i bakfickan. Den har börjat ge efter lite i sömmarna och är tung, trots att den nästan är tom”

    Vad är det för speciellt med detta stycket jag fastnade för?
    Man hoppar ju in direkt i boken för att förstå att det säger att pappan är fattig, och det han har är slitet. För att få uppfattningen om hur han har det.

    Innehållet är bra beskrivet och är enkelt att förstå, men sen vad innehållet säger är inte lika bra, att han var fattig och det han hade var slitet.

    Ordvalet Åsa är bra för att få det att låta lite negativt. Att pappan inte har det bra.
    Tanken med denna början är enkel, man förstår lite hur resten av boken kommer vara.

    • Ann

      Jag håller med dig om att bokens början på ett snyggt sätt sammanfattar mycket av vad som kommer hända senare i boken, och att hon använder sig av symboler på ett sätt som hjälper en att förstå mer komplexa sammanhang. Tycker du att det blir för ”avslöjande” att redan första stycket i boken berättar så mycket? Är det bättre när handlingen är som en lök i flera lager?

  45. nisse

    jag läser hjärtans fröjd
    Finns det någon person i huvudpersonens familj som förändras?
    pappan hade han bara träfat när han var liten för han flyttan de till USA och bodde där hela hans liv. Ett år åkte han ditt i 3 månader tror jag och han värkande anerlunda

    Hur påverkar det huvudpersonen själv?

    Hur ser huvudpersonen på sin familj; är det en familj att vara stolt över, eller skäms han/hon?

    Vad tycker föräldrarna om sitt barn och hur märks det?

  46. simon

    Jag läser Sandor/Ida av sara kaderfors
    I vilken typ av samhälle växer din huvudperson upp; hur ser det ut i närmiljön? Båda huvudpersonerna växer upp i storstaden, Göteborg och Stockholm. Dom har inte beskrivit nått om hur det ser ut direkt. Sandor är mobbad (i början) och ida är snygg, festar och dricker fast har det tufft hemma.

    Påverkar miljön handlingen och huvudpersonen på något sätt?
    Sandor är mobbad och det gör att han är väldigt blyg och tillbakadragen. Senare i boken börjar Sandor få vänner efter en fest och det gör att han börjar dricka och annat vilket gör att han slutar på dansen som är allt för hans mamma.
    Idas miljö är väll inte den bästa för hennes mamma ligger bara i sängen och är deprimerad medans ida gör lite det hon vill tex festa och dricka. dock gör hon allt i hemmet, räkningar, mat, diskar. Det gör att hon blir väldigt mogen och klarar av allt det. Det påverkar så klart henne dåligt också för hon känner lixom att hon måste ta tillbaka så hon gör rätt dumma saker som att festa.

    Innehåller boken tankar om miljön, eller är det något som man bara får ledtrådar om och får tänka ut själv?
    Man får ju veta hur deras miljö är. Att idas mamma är deprimerad och att sandors mamma nästan bara vill att sandor ska dansa men han egentligen inte vill.

    • Johanna Ekström

      Tyckte du om miljön i boken? Vi får ju faktiskt följa två väldigt olika miljöer och det är det som är intressant med den här boken tycker jag.

  47. Melvin Sellers

    Jag har läst boken ”Allt jag säger är sant” av Lisa Bjärbo

    Hur avslutas boken du har läst?
    Har relationerna mellan personerna förändrats?
    Påverkar tiden som har gått karaktärernas ställning i samhället på något sätt?
    Känns förändringarna realistiska?

    Boken avslutas med att Alicia tillslut blir sams med sina föräldrar och i princip kommer över att hennes mormor har dött. I början av boken höll hon aldrig med sina föräldrar och flyttade till och med till mormor. Nu har hon fått en mycket bättre relation med sina föräldrar och Isak. Innan kände hon inte Isak så bra men nu har de fått en bra relation.

    Tiden påverkar genom att Alicia blir arbetslös men så mycket mer tror jag inte. Förändringarna känns hyfsat realistiska. Det kanske inte händer i varje familj men det kan hända.

  48. Simeon

    Vad vet du om din huvudpersons bakgrund;
    det finns två huvudpersoner. Sandor/Ida.
    Sandor dansar typ och Ida typ knullar och är med kompisar.

    vad gör personens föräldrar och hur påverkar det uppväxten?
    Sandors mor gjorde så att alla barn i Sandors familj har börjat dansa.
    Idas mor är bara helt deprimerad för att idas far lämnade henne.
    Det påverkar Ida på så sätt att hon börjar dricka mer för att förtränga känslor
    om mamman.

    Hur ser din huvudperson på sin vardag, sin skolgång?
    Sandor blir ju pretty much mobbad i skolan, så hans syn på sin vardag och skolgång är nog antagligen inte så bra.
    Ida har egentligen bara två kompisar och dom är hon med hela tiden.
    Man ser aldrig henne i skolan riktigt.

    Har din huvudperson några uttalade tankar om sin framtid?
    Ingen av dom har väl tankar om sin framtid
    förutom Ida i slutet av boken då hon ser sig själv i framtiden med Sandor

    Om inte; hur tror du att huvudpersonens framtid kommer att se ut?
    jag tror att Sandors framtid är att han blir en jättestor dansör, lite för att i slutet av boken så vann han en sådan JÄTTE-stor danstävling
    Ida har jag ingen aning om.

    • Johanna Ekström

      Den här boken är ju också ett bra exempel på hur olika våra uppväxter kan vara? Det är alltid intressant när personer ur olika uppväxter möts tycker jag, det är så vi berikar varandra.

  49. Josefine

    Vad vet du om din huvudpersons bakgrund;
    Dom är enäggstvillingar och är födda i Frankrike, dom flyttade sen till Svergie. Deras mamma dog när flickorna var små och deras pappa Albert gifte sedan om sig med en kvinna som han träffade på sitt jobb. Monika.
    Då fick tvillingarna, Cilla och Tina en bror på köpet. Jonny.
    Vad gör personens föräldrar och hur påverkar det uppväxten?
    Dom köpte ett hus i Rosengården och startade sin nya familj där,
    Det skulle påverka hela deras liv.
    Hur ser din huvudperson på sin vardag, sin skolgång?
    Jag tolkar det som om dom är två helt olika personer i skolan, Cilla älskar att skriva, och verkar därför på nått sätt fokusera mer i skolan.
    Tina har ett större intresse för killar och ser det som mer intressant. Det verkar vara nått hon fokuserar mer på i skolan än nått annat. Samma sak på hennes vardag.
    Cilla ägnar vardagarna åt att skriva dikter, lyssna på musik osv.
    Har din huvudperson några uttalande tankar om sin framtid
    Om inte; hur tror du att huvudpersonens framtid kommer att se ut?

  50. Lisa

    Jag läser ”Allt jag säger är sant” – Lisa Bjärbo

    Hur ser huvudpersonens familj ut?
    Alicia bor i början av boken med sin familj men flyttar sedan till sin mormor. Hon har en mamma som tar hand om familjen; lagar mat, kör lillebror till skolan, städar och fixar men jobbar även ganska mycket.
    Pappan jobbar hela dagarna men kommer hem på kvällen och lagar middag. Alicia har även en lillebror som hon bryr sig väldigt mycket om. Alicia och hennes föräldrar blir osams ofta.

    Vilken roll har huvudpersonen i sin familj?
    Alicia är storasystern i familjen och snart 17 år. Det betyder att föräldrarna förväntar sig mycket hjälp av henne, eller i alla fall mer än vad hon tycker hon behöver hjälpa till med.

    Skulle du säga att huvudpersonen har nytta av sin familj?
    Ja, faktiskt. När Alicia flyttar hemifrån p.g.a hennes familj flyttar hon till sin mormor. I mormons hus tar hon mycket ansvar och tar på sig sysslor och blir mer vuxen av detta. Hon skaffar ett jobb men det är innan hon flyttar. Det är genom alla sysslor i huset och på caféet som gör att hon blir mer vuxen. Men Alicia känner ändå att hon inte får stöd av sin familj och att dem inte är till någon nytta för henne just nu.

    Från vilket perspektiv berättas boken; vem är det som ”talar”?
    Det är Alicia (huvudpersonen) som berättar i presens.

  51. Hanna

    Jag läser jag saknar dig, jag saknar dig!
    Här är lite frågor om identiteten:
    Har dina huvudpersoner eller någon i deras närhet någon kontakt med några samhällsfunktioner av typen polis, socialtjänst?
    När Cilla dör har familjen kontakt med sjukhuset. Ett tag efter börjar Tina hos en psykolog vilket påverkar henne väldigt positivt och gör att hon blir gladare och kan komma över sorgen lättare. Annars har hon blivit väldigt omtalad i rosengård efter händelsen, så hennes roll är just nu flickan som förlorade sin tvillingsyster. Men i skolan har hon nu mindre vänner och är mindre populär.

  52. Andreas Spiros Papaspiropoulos

    Jag har läst ut boken ”du & du & du” av Per Nilsson
    Eftersom det finns tre huvudpersoner kommer jag skriva olika siffror för varje person (1. Anon, 2. Zarah, 3. Nils)
    Nu ska jag svara på några frågor;

    Finns det någon person i huvudpersonens familj som förändras?
    1. Anon har inte en särskilt stor familj och jag har inte sett några förändringar ibland dem.
    2. Victor, Zarahs pojkvän, blir mer aggressiv mot henne och ibland börjar han misshandla henne.
    3. Nils är inte så mycket med sin familj, så man får inte veta så mycket om dem, så jag har inte heller där lagt märke till någon förändring

    Hur påverkar det huvudpersonen själv?
    1. Det sker ingen märkt förändring som sagt, så det påverkar ju inte precis Anon själv.
    2. Zarah blir mer bestämd och inte rädd för Victor, som borde ha varit det mest självklara att bli när man blir misshandlad av en partner.
    3. Nils blir inte påverkad av sin familj, utan mer av sina egna tankar.

    Hur ser huvudpersonen på sin familj; är det en familj att vara stolt över, eller skäms han/hon?
    1. Anon skäms nog lite över att hans mamma inte är som andras mammor.
    2. Zarah träffar sin pappa lite i boken och hon verkar tycka om att ha honom i sällskap.
    3. Nils tror jag är stolt över sin familj, förutom Oskar, hans lillebror, som han tycker är störig. Han ägnar annars inte många tankar åt sin familj.

    Vad tycker föräldrarna om sitt barn och hur märks det?
    1. Jag tror att Anons mamma tycker Anon verkar normal, eftersom han inte är så öppen och inte släpper ut mer information än nödvändigt.
    2. Det berättas inte mycket om Zarahs föräldrar i boken och därför vet jag inte vad de tycker om henne.
    3. Jag tror att Nils föräldrar tycker att han är hyfsat normal, eftersom de inte får vetskap om vad Nils håller på med, han är trots allt 20 år gammal.

    • Johanna Ekström

      Kul att du skriver lite om alla huvudpersoner! Jag älskde ”Du och du och du” den betydde mycket för mig när jag var tonåring. Gillade du den?

  53. Abraham vyamungu =)

    Hur reagerar huvudpersonens familj på sådant han/hon är med om? Efter mormor hade halkat i duschen och bröt benet blev huvudpersonen blev chockad och föräldrarna blev också chockad men dom stötte henne typ

    Hjälper deras reaktion personen eller är det tvärtom? det gjorde dom men när mormor dör efter hon hade halkat så var det väldigt tyst i huset och Alicia
    fick bo hos sina föräldrar igen
    Utvecklas relationerna inom familjerna mot mer förståelse eller blir de mer
    främmande för varandra? dom blir mer tillsammans efter mormor hade dött

    Är relationerna typiska för åldern som huvudpersonen befinner sig i eller tycker du något i dem är konstigt? typiskt

  54. Johanna

    Sandro / Ida
    Vilken generation skulle du säga att de tillhör?
    Uppför de sig som man kan förvänta sig att någon i deras ålder ska göra? Varför/varför inte?
    Ge exempel! Med vilka andra personer skapar de kontakt? Håller de sig till folk i deras egen ålder, eller inte?
    Hur skulle du säga att det påverkar de relationer de har till omvärlden?

    Sandro och Ida till hör nog till 1985 talet för om man tänker på deras klädstil så beskriver dom till mer gammal kläder.
    Nej det gör dom inte för dagens ungdomar dricker inte varje dag dom festar heller inte och dom flesta röker inte så jag tycker absolut inte dom är lika dagens ungdomar.
    Dom skapar kontakt med folk i sin egna ålder för att Ida och Sandro har skapat kontakt med varandra och dom är ju lika gammal
    Den påverkas ju ganska mycket eftersom att när Sandro och Ida träffas i verkligheten och båda var ju lite mobbade så att när Ida var hos sandro så blev han inte lika mobbade eftersom alla tycket han hade en snygg tjej vän och innan så hade dom killarna kallat han bög fast han inte var det och nu tycket ju dom killarna att Ida var jätte snygg så då så blev han lite mer populärare fast ändå inte för att han blev ändå lite bortglömd av det andra för att Ida stod mer i centrum eller vad man ska säga och det var därför han blev lite bort glömd

    • Johanna Ekström

      Intressant att du tänker att den utspelar sig 1985. Boken kom faktiskt ut 2001 – det året ni föddes? Jag var 15 år och det var precis så många klädde sig då 🙂 Fast detta vet jag mest efter att sett filmen också. Har du sett filmen? /Johanna

  55. Kasper

    Jag har läst boken Du&Du&Du
    Svarat på frågorna om Generations klyftor, första tillfället.

    Anon: Han tillhör 2000- talet. Han uppför sig som en vanlig 10 åring, han går bara runt och och går i skolan. Han har inte så många kompisar men har skaffat en kompis som heter Magdalena. Han här en ganska blyg person och håller sig bara till jämnåriga.

    Zarah: Hon tillhör 90-talet. Hon uppför sig som en vanlig 20 årig tjej, som försöker få jobb och ha ett bra privatliv. Hon har sin pojkvän Victor och har skaffat sig en nya väldigt bra vän som heter Mia. Hon är också med gämåriga.

    Nils: Han tillhör 90-talet. Han hopppade av gymnasiet och bor hemma. Har en massa konstiga idéer och stalkar en tjej(Zarah), Inte precis normalt. Han har en polare som heter Hannes. Han försöker att lära känna Zarah och stalkar henne. Han hänger bar med jämnåriga.

  56. Hani

    I vilken typ av samhälle växer din huvudperson upp; hur ser det ut i närmiljön? Anon växer upp med bara en mamma. Han blir sedan mobbad i skolan och blir nedtryckt av andra. Anon lever i sin lila värld och dagdrömmer varje dag

    Påverkar miljön handlingen och huvudpersonen på något sätt? Miljön påverkar Anon mycket. Han har knappt några vänner vilket gör att han är mesta dels av tiden ensam och drömmer om olika person som han har kunnat bli vänner med.

    Innehåller boken tankar om miljön, eller är det något som man bara får ledtrådar om och får tänka ut själv? Man får klura ut det själv genom att läsa boken.

    Jag läser Du&Du&Du

  57. Lovisa

    andra tillfället: Uppväxtvilkor.
    Idas mamma påverkar idas uppväxt väldigt mycket. Idas mamma är tar droger och mår inte bra, hon kämpar för att få ett nytt jobb men får bara sparken direkt. Detta påverkar Ida, hon festar, dricker väldigt mycket eftersom hennes mamma dricker o ”nästan” tillåter Ida att göra det.
    Idas vardag skiljer sig mot många. Hon går till skolan. skolkar de flesta lektionerna. Sitter bara på café. Dom enda hon har med dig är Therese och Sussana. Ida tänker inte alls på sin framtid. Festa o ha kul nu o ja sen får jag bli nått då sen. Ungefär så tänker hon. Eftersom hennes mamma inte mår bra o att dessutom att hon själv festar o dricker mycket kan hennes framtid inte bli så bra. Hon kommer få hjälpa sin mamma mycket o hon kommer säkert inte på så bra jobb. Hon ligger efter i skolan o skolkar. Men i ett sånt här tillfälle får man bara kämpa o göra sitt bästa!

  58. Anna H

    Jag läser Sandor slash Ida.

    Tycker du att man i din bok kan se någon skillnad på hur personerna är och vad de gör?

    Ja, det tycker jag. Om man jämför Sandor och Ida är de både lika och olika. Ida är den populära men mår ändå inte bra. Sandor är av det mindre populära. Han mår häller inte bra. En del av anledningarna till att de båda inte mår bra är familjen. Idas mamma var sjuk. När Sandor slutade med dansen blev mamman inte glad eftersom hon brinner för dansen. Det bland annat, påverkar Sandor respektive Ida.

    Förstår man ibland att man gör saker som man egentligen inte vill och att det inte behöver göra en till en sämre person, eller är det så att personerna i boken är vad de gör?

    I min bok är det tydligt att de inte är vad de gör. De till exempel dricker sprit utan att ens tycka om det, de går på fester som de inte alltid trivs på.

    Tror du att de människor som finns i deras omgivning ser dem som onda eller goda?

    Jag tror att människor i samhället ser dem som goda. Visst det finns ju de, jag ser som onda, som inte tycker om dem. De ser ju Sandor respektive Ida som onda, men om man inte ser det från en person utan från ovan, är Sandor och Ida av det godare slaget.

  59. Anna

    Jag läser allt jag säger är sant och valde att skriva om identitet.

    Huvudrollen heter Alicia och är 16 år. Hon är lite annorlunda till andra folk, hon tycker om att klä sig väldigt färgglatt. Hennes föräldrar är väl som föräldrar och hennes mormor är väldigt cool enligt henne. Hennes kompis Fanny är jätteduktig i skolan. När Alicia är hemma är hon jättejobbig mot sina föräldrar men när hon är hos sin mormor städar hon och är mer vuxen.

  60. Agnes

    I vilken typ av samhälle växer din huvudperson upp; hur ser det ut i närmiljön? Påverkar miljön handlingen och huvudpersonen på något sätt? Innehåller boken tankar om miljön, eller är det något som man bara får ledtrådar om och får tänka ut själv?

    jag läser ”Jag saknar dig, jag saknar dig”

    Huvudpersonerna växer upp på rosengården, ett vackert hus med stor trädgård. Men inte långt i från finns ”dödensväg”. Det är den som ändrar hela boken, Det är den vägen som är hela boken, det är det som händer på den vägen som gör hela boken. Så miljön påverkar ju boken och personerna i den sjukt mycket.a

  61. Andreas Essén

    Finns det någon person i huvudpersonens familj som förändras?
    – Mamman förändras för att Mormor har dött, då hon sörjer och är ledsen

    Hur påverkar det huvudpersonen själv?
    – Det påverkar Alicia på ett sätt, att hon kommer ihåg att mormor har dött, då hon blir ännu mer deprimerad och ledsen

    Hur ser huvudpersonen på sin familj; är det en familj att vara stolt över, eller skäms han/hon?
    – Hon tycker inte familjen är något att vara stolt över, men hon skäms inte. Hon tycker bara att familjen inte förstår hur hon själv tänker

    Vad tycker föräldrarna om sitt barn och hur märks det
    Föräldrarna tycker om Alicia, men gillar inte hur hon tänker och vad hon gör, samt planerar över sitt liv. Det märks på så sätt att föräldrarna försöker få henne tillbaks till skolan, och ta tag i sitt liv

  62. Ann

    7c! Har varit slö och inte kollat på era femstegsdikter förrän nu, men vilka lysande sammanfattningar av böckerna det blev! Så nöjd med att vi arbetar med lyrik och inte alltid skriver långt, utan ibland väljer orden med omsorg, för att man inte har så många stavelser ”på sig” . Ni utvecklas i ert skrivande på alla håll och kanter, kanske allra mest när det är ett sätt att skriva som känns lite ovant. Vi får ha fler diktinlägg här, tror jag 🙂

    • Johanna Ekström

      Jag håller med! Jag har läst de och hänförts av hur mycket man kan få med av bokens handling och känsla på bara några få ord!

  63. zaka

    Jag har läst Vargtanden av Pia Hagmar, den var rolig och spännande. Den får betyget 5 av mig. LÄS BOKEN!!!!!!!!!

    • Johanna Ekström

      Hej Zaka! Tack för rekommendationen! Det är väl dags för en ny bok i serien nu? Kom in till bibblan någon dag så fixar vi det!

  64. Andreas Spiros Papaspiropoulos

    Detta är en 5-stegsdikt om boken ”Hunden som sprang mot en stjärna”

    Hunden

    Grå och ensam

    Letar, springer och försvinner

    Vad är det den letar efter?

    Byrackan

    ***FÖRBÄTTRAD VERSION 2.0***

  65. Andreas Spiros Papaspiropoulos

    Detta är en 5-stegsdikt om boken ”Hunden som sprang mot en stjärna”

    Hunden

    Grå och ensam

    Går, springer och letar

    Men hittar aldrig sitt mål!

    Byrackan

  66. Simeon

    jag har läst: Hunden Som Sprang Mot En Stjärna – Henning Mankell.
    Hunden
    grå och fluffig
    springer, skäller och skadar
    ”skäll!”
    byrackan

  67. Hawraa

    Jag läser en bok som heter ”Den mörka vägen” och jag ska skriva 5 stegs dikt.

    pojken
    modig och snäll
    hjäper,lär,springer
    hjälp!
    killen

  68. Johanna

    Stå ut av Mattias Edvardssom
    Bloggaren
    snygg blyg
    ljuger ,överdriver och hemlig
    sluta ljug
    ljugaren

  69. Mario

    Kickboxaren
    Eremias stryck
    Hämnas,kickboxning,telefon
    blod,ledsen
    sparkaren

  70. Kasper

    Hunden som sprang mot en stjärna

    Hunden
    Grå och mystisk
    Springer, gömmer sig och försvinner
    Vart är han påväg?
    Voffsen

  71. Selma

    Hunden som sprang mot en stjärna

    Hunden
    ensam och mystisk
    Springer, skäller och försvinner
    voff voff
    jycke

  72. Lisa

    ”Hunden som sprang mot en stjärna”

    Hunden
    Ensam och hemlighetsfull
    Springer, gömmer sig, försvinner
    ”Vart är han på väg?”
    Vovven

    5 stegs dikt

  73. Abraham vyamungu =)

    jag skriver om dagbok för alla mina fans
    Dagbok
    Livet
    Humor
    Skolan

  74. zaka

    Huggormen
    de är bra so läs ten du

  75. Lisa

    Hunden
    Ensam och hemlighetsfull
    Springer, gömmer sig, försvinner
    Vart är han på väg?
    Vovven

  76. Jakob

    Jag har läst MAZE RUNNER i dödens labyrint

    Pojke
    jobbig knubbig
    städar springer ropar

    Heeeeeejjjjjjjjjjjjj!!!

    klonk

  77. Anna

    5 stegs dikt

    Katten
    Grå Vild
    Jagar Springer Äter
    Stopp, akta musen!
    Jagaren

    Anna R, 7c

  78. Andreas Essén 7c

    Jag har läst böcker ur serien Spejarens lärling (femtegs dikt)
    1 William
    2 Kort, mästerskytt
    3 Siktar,skjuter,Sörjer
    4 Stanna annars skjuter jag
    5 Will

  79. Josefine Tornberg

    Hunden
    mystisk och ensam
    gömmer sig, springer, försvinner
    vad är det du håller hemligt??
    Jycken

  80. Lovisa

    Jag läser : Ursäkta att man vill bli lite älskad.
    Den är bra för jag känner mig ganska lik i den. Den här nora tjejen är en ja.. helt normal tjej som går i skolan o lever ett helt normalt liv.

    Femstegsdikt:
    Tjejen
    ung och helt normal
    hånglar, älskar, lägger huvudet i fel knä
    vet vem man är men tydligen inte
    Pinglan

  81. simon

    5 stegs dikt om ”hunden som sprang mot en stjärna”
    hunden
    ensam och rädd
    springer, skäller, försvinner
    voff! voff!
    hundskrälle

  82. Miranda

    Jag läser boken ”allt jag säger är sant” av Lisa Bjärbo och inspirerad av den har jag skrivit den här femstegsdikten:

    Alicia
    utåtriktad och intensiv
    jobbar, löser korsord och flirtar
    Fan!
    Tjejen

  83. Anna H

    Jag läser boken ”Det är så logiskt alla fattar utom du” av Lisa Bjärbo just nu. Jag ska göra en femstegsdikt av den boken.

    Kärleken
    Stark och blyg
    Älskar, saknar, längtar
    Lämnar inte!
    Luftvägen

  84. Hani

    Jag skriver om Mockingjay som är den tredje boken Hunger Games trilogin!
    Boken är skriven av Suzanne Collins
    1.Pilbågen
    2.Grå och blodig
    3. Dödar, Hatar,älskas
    4. I hate you president Snow
    5. Vapnet

  85. nisse

    hunden som sprang mot en stjärna- Henning mankell
    hunden
    blå och mjuk
    springer hoppar skäller
    cool
    vovven

  86. Sara

    Jag läser ”Every day” av David Levithan.

    Dagen
    Annorlunda och underbar
    Skrattar, sjunger, Längtar
    Vänta!
    Dygnet

  87. Melvin Sellers

    Jag läser hunden som sprang mot en stjärna av Henning Mankell. Jag ska göra en femstegsdikt av denna boken.

    Hunden
    Mystisk och magisk
    Springer, försvinner och ger hopp
    Där är den!
    Byrackan

  88. Hanna

    just nu läser jag insurgent av veronica roth. Här är en dikt om den.
    kniven
    silvrig och vass
    dödar,skadar och smärtar
    akta!
    dolken

  89. Shamsia

    “Mörkret låg som en tjock duk framför Aladdins Ögon. Han såg inte ett enda dugg. Det enda han hörde var sina egna snabba andetag. Han hade aldrig någonsin varit så rädd i hela sitt liv”
    Text från “silverpojken”ur boken Christina Ohlsson, Part: 9, Sida: 69

    Jag har valt den här texten eftersom jag har varit med om att bli riktigt rädd När jag bodde i Afghanistan så hörde vi hela tiden att talibanerna hade kommit nära. En kväll så kom några pojkar och knackade på dörren. Vi alla blev jätterädda. Jag och min farbror som är min farmors sista son ville gå upp och kolla men ingen lät oss att göra det. När min farmor frågade vem de var så svarade de inte heller så vi blev ännu mer rädda. Jag trodde att den där gången att min sista stund hade kommit. Efter några minuter gick de därifrån så hörde vi att de ropade på några som bodde nästan hundra meter från oss.

    Vad är rädsla?
    Jag tror att rädsla är en känsla som man känner vid hot eller riskfyllda situationer. Man vill inte dö och man har inte kontroll över sig själv och det som händer.

    • cristinanordman

      Jag tycker att du dragit en fin parallell till dig själv. Bra att du också försöker fundera vidare på vad rädsla kan vara.

      • Johanna Ekström

        Hej Shamsia!
        När jag tänker på denna boken så tänker jag också på rädsla. Både på Alladins rädsla och min egen som kom när jag läste denna bok. Tycker därför om att läsa dina tankar.

        Glad sommar! (men du har ju lovat att vi ses på biblan!)
        /Johanna

  90. Shamsia

    Jag har läst boken Flickan i de vindlande gångarna. Boken är skriven av Moa Eriksson Sandberg. Huvudpersonen i boken är Hanna och hon drömmer om vem som är mördaren till Linda Palm. Hanna drömmer också om Olivia som ville ta självmord.
    Hanna är och hälsar på hos sin kompis Jonna i Rydöbruk och när hon är där börjar det hända skrämmande saker runt om henne och Jonna. För att göra det ännu mer spännande handlar det också om ett gammalt mod och lösningen till mordet. Det är också lite romantik i boken. Spänningen och kärleken gör att man vill läsa vidare för att se vad som händer.

    Jag ger betyget 9 av 10 stjärnor.

    • cristinanordman

      Bra att du sammanfattat! Finns det en fortsättning?

      • Johanna Ekström

        Hej Shamsia! Kul att du läst denna bok som jag tycker så mycket om! Det här är den andra delen som nyligen har kommit ut, den första heter ”Den första skogen flickan möter”. Vi får hoppas att det kommer en tredje bok också! Trevlig sommar!

        Johanna

  91. Hanif

    Jag har läst Serien ” Naruto ” Det handlar om en pojke som Har en dröm att bli Eldskugga som hans pappa tidigare var. Drömmen om Eldskuggan är svår, och Naruto tränar hårt för att uppfylla sin dröm.

  92. Shamsia

    Jag håller på att läsa Sveket. Det är en dikt om boken.
    Sveket
    Ensam , Hjälpsam
    Föräldrar , Josef , Millan
    Röker, tänker, Rider, Tävlar
    Sveket

    • Johanna Ekström

      Hej igen Shamsia! Vilken fin dikt! Jag älskar dikter som är enkla med enstaka ord precis som du skriver. Bara orden i sig kan betyda så mycket. Har du läst Siv Widerbergs diktantologi ”Kärlek och uppror” – den älskade jag i din ålder och om du gillar att skriva kan den verkligen inspirera! Jag håller själv på med en diktsamling ”Vitsvit” just nu, den kan jag faktiskt också rekommendera!

      Vi ses i biblioteket!
      /Johanna

  93. Jag har läst en bok som heter ammuleten del3.
    Den är spännande och den handlar om några personer som försöker ta sig till en flygande stad. Jag ger 7/10

    • Johanna Ekström

      Hej Jacob! Tack för ditt blogginlägg!
      Amuletten är ju så bra! Vet du att nu har vi faktiskt till och med del 5 här på biblioteket. Jag hoppas du kommer in och lånar den!

      Vi ses på biblioteket!
      /Johanna

  94. Shamsia

    Jag håller på att läsa Sveket.
    Här är en plats i boken :
    Jag sitter vid en bok som har långa grenar. Bladen är mörkgröna. Skuggan är lagom varm. Fåglarna sjunger och det finns kor,hästar och får som står där betar. Några springer runt. Då tror man att de leker med varandra.

    Jag hör små barn som leker. Plötsligt ringer en klocka och alla barn springer in och då hör jag också att det blåser lite. Trädens blad rör sig sakta fram och tillbaka och sen blir det tyst igen. Själv sitter jag där och läser en bok som också handlar om sommaren. Hur somaren är. Det är varmt. Alla träd och gräset är grönt på sommaren och himlen är blå på sommaren. Jag titar på skolan och jag ser att alla barn har kommit ut från sina klassrum. De springer runt och tar varsin cykel och cyklar hem.

    Jag känner lukten av pizza. Min mage kurrar och jag går hem för att äta middagsmat .

    • Catrin

      Shamsia, vilken fin bild du målar upp med hjälp av ditt språk. Det är precis som om jag sitter under trädet själv och hör och ser allt det du beskriver. Starkt!

    • Johanna Ekström

      Hej Shamsia! Tack för ditt blogginlägg och förlåt för det sena svaret!
      Jag håller med Catrin, verkligen en stark bild du målar upp. Jag blir så sugen på att läsa boken! Hoppas också att du gillar boken du fick i bokklubben!

      Vi ses i biblioteket!
      /Johanna

  95. Kevin

    Jag har läst boken ”Djävuls-statyn” av E.E. Richardson.
    Den handlar om en kille som heter Ben. Han gick med sina föräldrar till ett loppis där han köpte en staty. Konstiga saker börjar hända efter han har köpt den. Jag ger den 7/10

    • Johanna Ekström

      Hej Kevin! Tack för ditt blogginlägg!
      Jag ber om ursäkt för det mycket sena svaret men bättre sent än aldrig!
      Vad är det för konstiga saker som händer? Jag blir nyfiken! Har du även läst Djävulsspår av samma författare? Annars rekommenderar jag den!

      Vi ses i biblioteket!
      /Johanna

  96. Mimmi

    Jag har läst boken ”2 die 4” som är på engelska. Boken handlar om en kille som köper en telefon, med dem grymmaste funktionerna, på en marknad. Efter ett tag börjar han få konstiga meddelande och samtal och ibland kommer det upp en bild av ett ansikte. Efter han fick telefonen får han en känsla av att det är någon som förföljer honom och att han ska dö.

    Boken är mycket bra och jag ger den en 9/10 poäng.

  97. Ella Andersson

    Jag har läst Meg cabot Airhead och jag tycker att den var bra och att den var spännande. Den handlar om en tjej som heter Emerson fast som kallas Em och en tjej som heter Nikki som är den populära i skolan.
    En dag så är Em med hennes kompisar i en affär där de säljer tv apparater och datorer och sådant saker. När Em står vid en speciel punkt så får hon precis en tv i huvudet och hon svimmar av. När hon vaknar upp på sjukhuset så säger doktor att han har fått göra en helkropps operation och byttat ut Em till Nikki som Em inte gillar.
    Jag tycker att boken var bra och jag ger den 8/10.
    Jag tycker att boken var bra så att andra kan också läsa den om de tycker att den verkar bra och spännande.

  98. Elin Hallqvist

    Jag har läst Revolt av Suzanne Collins. Det är den sista delen i hungerspelen.

    Distrikt 12 har blivit bombat. Katniss, Prim och deras mamma bor nu i distrikt 13, distriktet som har legat dolt under marken. Peeta är fast i huvudstaden under Snows våld. Livet är hårt men Katniss fortsätter att kämpa. Hon har blivit ansiktet utåt för rebellerna som kämpar för att ta över huvudstaden. Nu när hon behöver Peeta som mest så kan hon inte komma åt honom. När hon till slut får träffa honom är han en helt annan människa, eller ska jag säga mutt.

    Jag tycker att hungerspelen är en fantastisk serie. Från början till slut. 10/10 poäng!

  99. Mohammed

    Boken heter Avhopparen. Jag tror att boken heter Avhopparen för Simon gör saker som är dåligt. Han får ett uppdrag att slå andra. Simon blir utkastad av sin styvpappa och blir hemlös och har inget hem, och Simon vill vara med i ett kriminellt gäng och för visa sin plats i gänget så får han ett uppdrag av Tobias.

    Jag tror att Kim Olin har gjort boken för underhålla andra som gillar gangsterböcker.
    Jag tror att det här kan hända i verkligheten.

    Jag ger boken 8/10 den var spännande och bra

  100. Emelie Bergman

    Jag har läst Tillsammans del 1 med Denise Rydberg. Det handlar om tre ungdomar som bor i Djurgården i Stockholm. En av dem är Theresa som bor på en båt med sin pappa och hennes mamma har dött i cancer. Alexander har en skum pappa som han är rädd för. Jacob har en mamma som älskar att laga mat. Under sommarlovet har hon ett matlagningsprogram som sänds på tv och då träffas de tre ungdomarna och blir bra kompisar. Senare får Jacob och Alexander följa med Theresa och hennes pappa till en ö och de känner att det är någon som i aktar dem. Jag tycker att boken är bra för att den är väldigt spännande och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Den är också väldigt lätt att förstå och boken är inte så lång. Det finns två böcker till i serien jag har läst tvåan men ska läsa trean sen.

    9/10

  101. Ella Andersson

    Jag har läst boken avhopparen av ” Kim Olin”
    Boken handlar om några killar och några tjejer. huvudrollerna i boken är Simon och Tobias. De handlar mest om Simon för han har huvud rollen. Simon har hoppat av skolan och han vill få en plats i hans kompis Tobias flemmings kriminella organisation. Han måste göra olika uppdrag för att kunna komma upp till tobias gäng och det händer lite konstiga saker i boken. Jag tyckte inte att boken var så bra och den var inte så spännande så jag ger boken 2/10 poäng.

    • Heléne Nyrén

      Hej Ella!
      Jag har just läst ut boken, jag skulle nog gett boken lite högre betyg. Det är en speciell värld, världen i Pulverland.
      /Heléne

  102. Dalshad

    Jag har läst boken(Dumpad)Ahmed är 13 år en dag bestämde hans föräldrar att åka till Somalia för att träffa släktingar.Men istället övergavs Ahmed i Mogadishu för att föräldrarna orkar inte med han för han sköter sig inte i skolan och lyssnar inte på sina föräldrar så bestämde hans föräldrar att lämna han i somalia.Ahmed hade tur i Mogadishu för hela tiden så träffade han rätt person som kunde hjälpa han.Ahmed börja jobba och tjäna pengar han sparade allt vad han fick för att kunna åka till baks till Sverige.Och träffa sina kamrater.

    Jag tyckte att den var bra jag ger boken 10/10

    • ahmed

      Hej Dalshad du är riktig king bara så du vet, och boken du läst är också skit bra jag har också läst den och jag tycker den är jätte bra jag gav den 10 / 10 😉

    • Heléne Nyrén

      Hej Dalshad!
      Vad trevligt att du ger boken ett så högt betyg. Det är ju en sann berättelse, och trots att boken är skriven för ungdomar, så drar sig inte författaren för att publicera brev från myndigheter som kan vara ganska knepiga att förstå. Det är många krångliga ord. Men i och med att de breven finns med, så blir det ju tydligt att detta har hänt, och att liknande händelser sker just nu.
      Ahmed hade tur många gånger, men nog tror jag även att han är en så kallad ”överlevare”. Vad tror du?
      /Heléne

  103. ellen

    Jag har läst boken ”addad på nätet” av Katia Wagner. Det handlar om tjejer i åldern 13-17 som har blivit våldtagna av Alexandramannen. Nästan alla tjejer som hade blivit våldtagna hade det antingen svårt hemma eller i skolan. Dom kände sig ensamma. När dom då blev vän med ”alexandra” så tror jag att dom kände att dom kunde ha någon att snacka med och som dom kunde lita på. Vissa tjejer tyckte att det var deras fel att dom sen blivit våldtagna och skämdes något rejält. I boken får man läsa om tjejernas egna berättelser, dom berättar om hur dom känner och tycker. Jag tycker att boken inte var jätte bra så den får 5/10.

    • Heléne Nyrén

      Hej Ellen!
      Jag har inte läst boken ännu, men jag kan tänka mig att den är lite otäck. Hur ska ungdomar kunna vara trygga när de möter människor på internet? Vilka metoder och knep kan de ta till för att få veta vem som ligger bakom olika identiteter? Har du några tips?
      /Heléne

  104. Thea

    Jag har läst ”Alice in Wonderland” av Lewis Carroll. Den handlar om Alice äventyr i underlandet. Den var inte så spännande men den är bra ifall man ska träna engelska. Det är väldigt bra engelska och ibland även bilder som förklarar. Den var ganska lätt och gick ganska fort att läsa.
    Den får 6,5/10 av mig.

  105. Elin Hallqvist

    Hej,
    Jag har läst ”The still feather” av Andy Coombs.
    Detta är en engelsk bok som handlar om en fjäder som hänger i luften. Det finns inget som rör den och den är helt stilla…Men när Rebecca äntligen får fatt i den åker den ner och hon inser att den tillhör något som följer med ner…
    Intressant? Nä inte särskilt…
    Jag tyckte inte att boken var så bra men åldersgränsen på den kanske var lite lägre än vad jag trodde.
    Den får 2,5/5 poäng av mig.

  106. Elin Hallqvist

    Hej,
    Jag har läst ”Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet” av Jennifer E. Smith.
    Hadley rusar till gaten på den Amerikanska flygplatsen för att åka till sin pappas bröllop i England. Egentligen vill hon inte, pappa är en skitstövel som bara lämnade mamma och henne kvar och stack iväg. Det spelar ingen roll att både mamma och pappa säger att det blev bättre så. Hon kommer bara fram till gaten för att se att den stängde för fyra minuter sedan. Hon sjunker ner i en söndrig stol inträngd bland alla andra resenärer, det är tre timmar till nästa flyg. Efter en stund bestämmer hon sig för att gå upp och gå lite. Hon tappar sin ryggsäck och innehållet ramlar ut på golvet. En ung man sträcker sig ner för att hjälpa henne att ta upp boken. Hadley tittar på honom, det är något tilltalande med de där smulorna på den blå skjortan.
    Oliver ska på samma plan som Hadley och hennes fobi för flygplan försvinner så smått när de får platser bredvid varandra.

    Den här boken var jätte bra, 10/10 poäng! Jag älskar karaktärerna och den var lätt att läsa. Om det kom en del två skulle jag vara den första att låna den!

    • Hej Elin! Tack för ännu ett boktips! Tyvärr har vi bara denna boken av författaren. Vi får hoppas att fler av hennes böcker översätts till svenska.
      Hejhej/Lotta

  107. Thea

    Jag har läst Fatta eld av Susanne Collins. Den är den andra delen i ”hungerspelen”. Den handlar om Katniss Everdeen som har varit med i hungerspelen och vunnit. I denna bok händer det mest osannolika…
    Den var jättebra och väldigt spännande!
    Jag ger boken 10/10!

  108. Elin Hallqvist

    Hej,
    Jag har läst De två första böckerna i serien ”Starcrossed” av Josephine Angelini. Den första boken heter ”Helena” och handlar om en vacker tjej som går på en skola på en ö som heter Nantucket (i Massachusetts). Hon är lång, onaturligt stark och onaturligt snabb, men det visar hon inte för någon. Helena är blyg och vill inte dra till sig uppmärksamhet. Fast när familjen Delos flyttar till ön blir det ändring på det. Barnen i familjen börjar på samma skola som Helena och första gången hon ser dem känner hon ett fruktansvärt hat mot dem. Hon försöker till och med döda dem. Men när det går över förstår hon vad hon egentligen är för väsen och vad hon har hamnat i…hon är en halvgud.

    Helena kommer från Atreus ätt och kan inte vara tillsammans med ättlingar från en annan ätt utan att försöka döda dem. Men eftersom hon och Lucas (ättling från Thebes ätt) räddade livet på varandra har de befriat varandra från att försöka döda den andre och dennes ätt. Den andra boken som heter ”Hades” handlar om när Helena stiger ner i dödsriket för att leta efter erinnyerna för att alla ska kunna vara tillsammans utan att behöva döda varandra. Erinnyerna är tre systrar som styrs av ödesgudinnorna. De är plågade själva och plågar ättlingar att döda andra ättlingar pga det Trojanska kriget, men det är en annan historia….I alla fall får hon reda på att det är många som förföljer henne och verkligen vill döda henne. Samtidigt är hon förälskad i Lucas Delos men de kan inte vara tillsammans för då kommer det Trojanska kriget att starta igen…man fattar bättre när man läser boken.

    De här böckerna är jääättebra, de bästa jag läst på länge. Man måste läsa dem! De får högsta poäng av mig!!!!

    • Hej Elin! tack för ditt boktips! Kul att du tycker om böckerna. Nu väntar vi på den tredje delen i serien. Här är hennes blogg
      Välkommen till bibblan för att hämta en prisbok!
      Hejhej/Lotta

  109. Johanna

    Jag har läst ”Frost” av Maggie Stiefvater.
    Boken handlar om en tjej som heter Grace. Grace bor i ett hus ute i skogen där vargarna bor. Grace är väldigt intresserad av vargarna som bor där, speciellt av en som heter Sam. Hon tycker att dem är väldigt intressanta.
    Sam är också intresserad av Grace. Han har velat träffa henne och prata med henne väldigt länge. Men eftersom han bara förvandlas till människa på sommrararna blir det lite svårt. Men den här sommaren träffas dem och tar till vara på varje minut som dem har tillsammans.
    Frost är en väldigt bra och intressant bok. Jag ger den 8/10!

    • Hej Johanna! Ännu ett boktips, tack ska du ha! Jag har också läst Frost och tycker att det är en bra bok. Det finns två böcker till om Grace och Sam på bibblan. Vi har också böckerna på engelska om du vill prova att läsa på originalspråket.
      Hejhej/Lotta

  110. Johanna

    Jag har läst ”Revolt” av Susanne Collins.
    Revolt är den tredje och sista boken i serien ”Hungerspelen”.
    Den handlar om en tjej som heter Katniss.
    Katniss har vunnit Hungerspelen innan men nu är regimen arg på henne för att hon inte vann på rätt sätt. Regimen jagar henne och hon tillsammans med några andra deltagare försöker gömma sig och fly.
    Boken är väldigt bra och spännande! Jag ger den 10/10!

    • Hej igen Johanna! Tack för ännu ett boktips! Och den här gången ger du full poäng! Om du vill ha tips på en annan bra bok som utspelar sig i en dyster framtid kan jag rekommendera serien av Scott Westerfeld som börjar med boken Ful. En annan riktigt bra bok är Meg Rosoffs Så har jag det nu.
      Hejhej/Lotta

  111. Johanna

    Jag har läst ”Eld” av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren.
    Boken är den andra boken i serien. Den första boken heter Cirklen.
    Eld handlar om några tjejer som är häxor. Dem försöker stoppa ”demonerna” att ta sig in i människovärlden. Men samtidigt har dem en massa andra problem som dem måste lösa.
    Jag tycker att boken är jätte bra och jag ger den 9/10!

    • Hej Johanna! Tack för ditt boktips! Kul att du tycker om boken. Jag har läst första delen och tyckte också att den är bra. Till våren kommer en tecknad version Berättelser från Engelsfors.
      Hejhej/Lotta

  112. Dalshad

    Jag har läst boken”Allan Zongo killen från rymden”av Henrik Einspor. Boken handlar om en kille som har flyttat från planeten Zongo och hamna i Max hus. Allan kan inte åka tillbaks till sin planet för hans rymdskepp har gått sönder. Därför ska Max pappa laga den
    Allan kan göra om sig till vad som helst och han kan radera andras minne. Han kan bli till en människa eller till en djur. Jag tyckte bokens handling var bra.

    • Hej Dalshad! Tack för ditt boktips! Det var roligt att du gillade boken om Allan Zongo. Det har kommit en bok till i serien, den heter Allan Zongo flyger i luften. Den finns på bibblan om du vill läsa den.
      Hejhej/Lotta

  113. Ella Andersson

    Jag har läst en bok som heter Isnätterna och den var jätte bra och den handlade om en familj och de var en annorlunda familj. Men den var jätte bra och jag tyckte att den var lätt att läsa och att det var ingen svår text att läsa. Så jag rekommenderar denna boken och jag ger denna boken från 1-10 så får den en 7.

    • Hej Ella! Tack för ditt boktips! Så bra att du hittade en bok som du tyckte om och som var lagom svår att läsa. Om du vill läsa något mer av Malin Isaksson kan jag rekommendera boken Brännhett : en roman om våld och vänskap. Vi har den inte på Norra Fäladen men vi kan beställa den till dig.
      Hejhej/Lotta

  114. ellen

    Jag har läst boken ”Tillsammans” av Denise Rudberg.
    Boken handlar om Alexander som går i en privat skola och har en pappa som misshandlar sin mamma , Jackob som är lite av den sportiga killen som inte syndes så mycket och Theresa som hade det svårt i skolan efter att hon hade förlorat sin mamma i cancer. Alla tre går på olika skoler och bor på djurgården. De var från helt olika bakrunder och de skulle aldrig har träffat varandra om inte det hade varit för inspelningen av ett matlagnings program på djurgården.
    Efter inspelingen av matlagningsprogrammet tar Theresas pappa med dem ut till en liten ö i Stockholms skärgård där de blir allt bättre vänner. Men i skuggan lurar ett hot. Någon vill till varje pris få tag på en av dem…

    Jag tycker boken var ätte bra och jag ger den 9/10.

    • Hej Ellen! Tack för ditt boktips! Kul att du tyckte om boken. Om du vill läsa mer om de tre vännerna på Djurgården i Stockholm finns två böcker till i serien. Vi har dem i bibblan.
      Hejhej/Lotta

  115. dalshad

    boken heter Vilddjur till salu
    Bokens handling utspelar sig under vattenytan, men även ovanför. Det är en action med bråk och jakt på en tjuv. Jag tycker att boken var bra och jag har lärt mig många ord. Det finns en händelse i boken som är lite otäck när Baron Marackaj hänger Ulf på en köttkrok i ett iskallt slakteri, Ulf lämnas ensam där. om någon vill veta mer så komm och läs den

  116. Johanna

    Jag har läst boken ”Cirkeln” av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren.
    Den handlar om några tjejer med mystiska krafter. Ingen av dem vet varför de har dem. Och på deras skola tar samtidigt en kille självmord.
    Jag tycker att den är väldigt spännande och det händer nya saker hela tiden.
    Jag ger den 8/10!

  117. Mimmi

    Jag har läst boken Cirkeln. Den är den första boken i en serie (nästa bok heter Eld) Det handlar om att det är ett par tjejer som får veta att de är häxor (de ska bekämpa demoner och sånt) Men det kommer så klart motgångar och en av dessa motgångar är att demonerna försöker döda dessa ”häxor” med att se ut at de gjorde självmord, t.ex. krossa en spegel och skära sig tills man förblöder eller att man hoppar ut över skolans tak. Det är lite svårt att bekämpa dessa demoner p.g.a. att de för de mesta är i skolan på dagarna och att skolans är ondskans plats. Jag ger den här boken en 9/10

    • Hej Mimmi! Tack för ditt boktips! Kul att du hittat en bok som du ger 9 poäng! Har du hunnit läsa den andra boken i serien än? Många väntar på att den tredje boken ska komma ut. På förlagets webbsida skriver de följande om boken Berättelser från Engelsfors som kommer ut i april 2013:

      Nu utvecklas historien i serieform, för dig som har läst Cirkeln och Eld. Författarparet Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg har jobbat tätt ihop med tre av Sveriges bästa serietecknare: Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam.

      Hemligheter från det förflutna avslöjas, och även ledtrådar om vad som komma skall. Vi får se gamla berättelser ur nya perspektiv, och får ta del av hittills okända historier. Vi får träffa De utvalda innan händelserna i Cirkeln, och efter händelserna i Eld. Och vi får möta den gäckande Mona Månstråle i egen hög person.

      Hejhej/Lotta

  118. Johanna

    Jag har läst ” Fatta eld ” av Susanne Collins.
    Fatta eld är den andra delen i serien Hungerspelen.
    Den handlar om vad som händer vid den 75 omgången av Hungerspelen.
    Jag tycker att den var väldigt spännande och bra.
    Jag ger den 9/10!

  119. Emelie

    Jag har läst alla tre böcker om Airhead. Det handlar om en tjej som heter Emerson Watts som vaknar upp i en supermodells kropp och måste leva hennes liv. Det är en av de bästa böckerna jag har läst någonsin. Jag ger böckerna 10/10

    • Hej Emelie! Tack för ditt boktips! Full poängT Inte illa! Det finns fler böcker av Meg Cabot du kan läsa. Vad sägs om serien Hemsökt som börjar med boken Älska dig till döds?
      Hejhej/Lotta

Lämna en kommentar